Menu

Gruppeterapi

 – Første gang jeg sad i gruppeterapi, brød jeg fuldstændig sammen. Det føltes så surrealistisk at høre andre sætteord på dét, jeg havde følt mig helt alene med. Jeg kan huske, hvor rørt jeg blev over, at der sad nogle, der ville lytte til mig (Gruppedeltager 45 år, Hillerød)

Gruppeterapi giver dig mulighed for at møde andre, der ved og forstår, hvad du gennemgår.

I et forløb med psykoterapi i en gruppe modtager du terapi med andre, som har oplevet seksuelle overgreb. Det at kunne spejle sig i andre virker ofte som en stor lettelse, når du har gået meget alene med vanskelige tanker og følelser. Man kan få adgang til fortrængte minder og oplevelser, fordi kroppen genkender sig selv i de historier, de andre fortæller. Kroppen kan automatisk gå i en overlevelsesproces, hvor den lukker ned. I en gruppeterapi bliver man helt naturligt smittet med modet fra de andre deltagere, og derfor sker der noget helt særligt i en gruppesession. Skam, overrationalisering og fortrængning, som har holdt minderne på afstand, fordufter, og skubber bearbejdningsprocessen i gang.

Køn er adskilt i grupperne

Kvisten tilbyder både grupper for kvinder og mænd. For at kunne arbejde målrettet med kønsspecifikke senfølger efter seksuelt misbrug, foregår terapien kønsopdelt. Dog udfyldes terapeutrollen uden hensyn til terapeutens køn.

Gruppeterapeuterne følger Kvistens gruppemodel. Modellen er udviklet til grupper for mennesker, der har været udsat for seksuelle overgreb, og den er beskrevet i Lone og Jette Lyagers bog ’At bestige bjerge’. Hver session indeholder  20 minutters ‘egen terapi’ med én af de to behandlere. Mens hvert enkelt gruppemedlem deltager i terapi, lytter de andre og stiller kun spørgsmål eller giver feedback, hivs der gives tilladelse. Gruppeterapien kan også tage udgangspunkt i et emne med relevans for deltagerne – det kan være seksualitet eller familiemønstre.

Det kan være hårdt at gå i terapi og at skulle arbejde med sig selv på den måde. Du er hverken den første eller sidste til at starte i, eller at overveje at starte i gruppeterapi.

 – Mit bedste råd til andre i terapi er at hænge i. Tillad dig selv at nå ned med flaget og kom op igen. Terapi er hårdt og nogle dage kræver det alt, du har at give. Og vær åben. Det var utroligt grænseoverskridende for mig at dele med min familie og arbejdsgiver, men også en stor befrielse, siger Rasmus, gruppedeltager. Læs mere i artiklen Jeg håber, at min historie kan få andre til at søge hjælp længe før, jeg selv gjorde

Lavpraktisk information

  • Grupperne sættes sammen af 5-6 deltagere med to terapeuter
  • Grupperne mødes hver 14. dag og hver session tager 3,5 time
  • Grupperne er med løbende optag, hvilket betyder, at når et gruppemedlem stopper, kan der optages et nyt i gruppen
  • Man skal visiteres for at kunne optages i en gruppe
  • Grupperne udbydes i flere byer og er med løbende optag – dsv. når et eller flere deltagere går ud, kan der optages nye deltagere i gruppen.
  • Ventetiden varierer alt efter geografi, så kontakt os gerne for at høre mere

Kontakt os

Har du brug for hjælp, eller har du spørgsmål til Kvistens tilbud, er vores telefon 88 44 81 41 åben fra mandag til torsdag i tidsrummet kl. 10-14

Tavshedspligt

Kvistens terapeuter har tavshedspligt og er derudover også underlagt underretningspligt og afværgepligt

Individuel terapi

Kvisten tilbyder individuelle forløb med psykoterapi til dig, der har været udsat for et seksuelt overgreb inden du fyldte 18 år.