Chenette fra Taskforce: Alle har et ansvar for at tale om overgreb
Hen over sommer og efterår præsenterer vi medlemmer af Kvistens Taskforce af tidligere brugere – seje mænd og kvinder – der har valgt at stå frem med deres historie for at inspirere andre til at søge hjælp for senfølger efter seksuelle overgreb som barn og ung:
Chenette Schou Tideman (41) bor lidt uden for Ringkøbing. Hun er frivillig i Kvistens Taskforce og tovholder for Kvistens kvindetræf i Herning. Her fortæller hun, hvad hun håber, at Taskforce opnår med deres oplæg.
Til Taskforce-arrangementerne fortæller de frivillige deres historie, hvilke senfølger de har, og hvordan de har lært at håndtere dem. De giver råd om, hvordan man som fagperson eller pårørende kan åbne op for snakken, når man har mistanke om, at en person har senfølger efter seksuelle overgreb.
Til oplæggene deltager altid en af Kvistens psykoterapeuter, der formidler Kvistens tilbud og svarer på faglige spørgsmål om senfølger mm.
Taskforce skal bryde tavsheden
”Jeg håber, at Taskforce bryder tavsheden om de ’dårlige hemmeligheder’, som børn bærer på, når de har været udsat for overgreb. Man kan roligt regne med, at hvor der er seksuelle overgreb, er der også trusler, som gør børnene tavse.
Det er truslerne og hemmelighederne, vi bliver syge af. Derfor er det så vigtigt, at vi alle bliver bedre til at spotte børn, der viser en kaotisk adfærd eller en voksen, der viser senfølger efter seksuelle overgreb. Jo mere vi alle ved om overgreb og senfølger, jo bedre kan vi hjælpe både voksne og børn.
Nogle lever et langt liv med fysiske og psykiske reaktioner, som de ikke aner, hvad handler om. Hos nogle dukker det, de har været udsat for, først op i voksenlivet. Når de starter i psykoterapi i Kvisten, får de en forståelse af sig selv og kan på den måde skabe forandringer, der giver dem et langt bedre liv. Ikke blot for dem selv – hvilket er det vigtigste – men også for deres familie og i det sociale rum. På den måde skaber vi ikke blot en god fremtid for den enkelte, vi styrker også fremtiden for de kommende generationer.
Der er mange, der tror det er farligt at spørge, om man har været udsat for overgreb – de er bange for, at vi vælter. Men det er faktisk tavsheden, der vælter os! I Taskforce vil vi gerne gøre det klart for alle, hvor vigtigt det er at tage snakken.
Ægte mennesker
Da jeg var i ressourceforløb gennem fem år i Ringkøbing-Skjern Kommune, fik jeg en mentor og en koordinerende sagsbehandler. De blev nogle af mine vigtigste samarbejdspartnere i processen, hvor jeg gik fra psykiatriske indlæggelser, løgne og facader til at få det meget bedre.
De sagde blandt andet til mig:
”Du skal tage ejerskab over din historie, og hvem du er. Din historie kan vi ikke ændre på, men vi kan sammen bearbejde det, se det i øjnene og tage kontrol. Fortiden skal ikke æde din fremtid”.
De to var ægte mennesker. De var hudløst ærlige, de blev, når jeg fortalte min historie, og på den måde fik jeg tillid til dem.
Derfra startede processen med at få det bedre. Igennem et terapiforløb fik jeg bedre hold på min identitet, jeg var begyndt at holde foredrag om mit liv og var kommet ind i et godt ægteskab. På den måde blev jeg klar til at bearbejde de seksuelle overgreb gennem psykoterapi i Kvisten.
Man skal selv være klar
Vi, der har været udsat for overgreb, skal selv tale højt om det. Det er det ansvar, vi selv har for at få det bedre. Det vigtige er, at vi skal se individuelt på mennesker. Uanset hvor vi er, så er vi forskellige, vi passer ikke altid ind i kasser, og vi har hver vores behov.
Spørgsmålet er, om systemet – Velfærds Danmark – vil lægge de ressourcer i at hjælpe en borger, som der skal til. Spørgsmålet er også: Har samfundet råd til at lade være? Det vil vi i Taskforce gerne sætte fokus på.