Menu

Chenette fra Kvistens Taskforce var et kaosbarn uden identitet​

ARTIKELSERIE: Hen over sommer og efterår 2022 præsenterer vi medlemmer af Kvistens Taskforce af tidligere brugere – seje mænd og kvinder – der har valgt at stå frem med deres historie for at inspirere andre til at søge hjælp for senfølger efter seksuelle overgreb som barn og ung.

Af journalist Inge Ramsing

Chenette Schou Tidemann er 41 år og bor i Ringkøbing sammen med sin mand Gert. Hun har to store sønner og en bonusdatter. Hun er medlem af Kvistens Taskforce og tovholder for Kvindetræf i Herning.

Chenette oplevede i alderen 6-13 år seksuelle overgreb fra tre forskellige fra nære relationer. Det gav hende alvorlige senfølger, som hun har bøvlet med hele livet. Både i relationer til andre, som svingdørspatient i psykiatrien og med diagnosen borderline. Her fortæller Chenette sin historie:

Identitetskrise efter overgreb og trusler​

”Der er mange unge, der bøvler med deres identitet. Min identitetskrise opstod af overgrebene og de trusler jeg fik: ”hvis du bryder vores hemmelighed, slår jeg din mor og søster ihjel”. På den måde blev jeg tvunget til tavshed, og jeg kunne ikke finde ud af, hvem jeg var.

Jeg tog forskellige facader på alt afhængig af, hvem jeg var sammen med. Når jeg var sammen med mange på en gang, kunne jeg slet ikke finde ud af, hvem jeg skulle være. Jeg havde slet ingen fornemmelse af grænser, og identiteten var efterlignet.

Som 13-årig blev jeg anbragt på et behandlingshjem. Her blev jeg stemplet som et ’dårligt barn’. De mente, at jeg påvirkede alle omkring mig negativt og sagde, at ’min identitet var forkert’. Jeg var jævnligt indlagt på psykiatrisk afdeling.

Som 17-årig flyttede jeg ud i egen lejlighed uden fornemmelse af grænser og uden identitet. Jeg endte i et forhold præget af psykisk vold med en mand, der var meget manipulerende.

Hvem er jeg egentlig?​

Da jeg endelig flyttede fra manden, var jeg meget syg, og de mange indlæggelser fortsatte frem til 2014. Den sidste gang varede i fire og en halv måned. Derfra flyttede jeg til det socialpsykiatriske bosted Rosengården. Her fik jeg en mentor og en koordinerende sagsbehandler i Ringkjøbing-Skjern Kommune. Gennem et ressourceforløb samlede de alle trådene for mig og derfra gik det den rigtige vej.

Jeg fik intensiv terapi, og da begyndte jeg at se den røde tråd i, HVORFOR jeg havde de her selvskadende mekanismer og var udadreagerende. Pludselig forstod jeg angsten og forladthedsfølelsen og på den måde slap jeg fri af borderline diagnosen.

Angst, angst, angst…​

I 2020 kontaktede jeg Kvisten. Nu hvor jeg var blevet stærkere, havde jeg brug for at arbejde mere detaljeret med overgrebene og senfølgerne i forbindelse med min hverdag. Sammen med terapeuten i Kvisten realiserede jeg og skabte aha-oplevelser.

Når vi for eksempel laver mad hjemme, står jeg tættest på døren, så jeg lige kan gå lidt ud, hvis jeg mærker for meget uro indeni. Hvis jeg er ude og gå en tur, og en nærmer sig bagfra, stopper jeg op, trækker vejret dybt og træder til side, så de kan komme forbi. På den måde mestrer jeg angsten i dag.

Jeg lever ikke isoleret længere, fordi jeg ved, hvad der virker: Jeg handler helst i de samme butikker og har som regel indkøbsseddel med. Jeg lytter til min krop og ved, at hvis jeg får hjertebanken, pulsen stiger, og jeg får følelsen af, at lige om lidt sker der noget farligt, er det senfølgerne og angsten der er på spil.

Så stopper jeg op, trækker vejret, kigger mig rundt i lokalet, og realitets-tjekker min virkelighed. Min mand og jeg taler om senfølgerne, både når det er hverdags-halløj og det mere intime. Det at tale om tingene er det, der gør forskellen, så vi netop kan leve sammen i et godt, solidt og kærligt ægteskab.

Kort om Chenette Schou Tidemann​

Chenette driver din-motivator.dk og holder foredrag mm.  i eget regi.
Hun er også uddannet koordinator og skal i gang med den grundlæggende lederuddannelse. Endelig er hun forfatter til bogen “Håndjern og revne gulerødder” som er udgivet på forlaget Mellemgaard.

Gør en forskel – én person ad gangen​

Før fik jeg mange flashbacks, nu kommer de sjældent, fordi vi har taget hånd om dem. I dag er min hverdag helt almindelig leverpostejs-fantastisk: Jeg får op- og ned ture som alle andre, og brokker mig præcis lige så meget over vasketøj og ensomme sokker som andre.

Jeg driver ”Din motivator”. Her er mit fokus relationer og nøglepersoner. Jeg har lige afsluttet en koordinatoruddannelse, samtidig er jeg blevet forfatter og i august udkommer min første bog ”Håndjern og gulerødder” på forlaget Mellemgaard.

Fredag 3. september kl. 12 stiller jeg mig op på gågaden i Herning til Mental Talk. Og via Kvisten deltager jeg i folkemødet på Møn.

Jeg får power af at holde oplæg, f.eks. med Taskforce, fordi vi altid gør en forskel for mindst én person. Så kører jeg virkelig på en bølge, og jeg siger til mig selv:  Jeg vandt igen over fortiden!

Viborg, den 12.-13. marts 2022 Kvistens årsmøde Foto: Morten Dueholm