Menu

Hen over sommer og efterår 2022 præsenterer vi medlemmer af Kvistens Taskforce af tidligere brugere – seje mænd og kvinder – der har valgt at stå frem med deres historie for at inspirere andre til at søge hjælp for senfølger efter seksuelle overgreb som barn og ung.

Af journalist Inge Ramsing

Den første i rækken er Ole B. Jensen (60 år), som har været med i Taskforce siden 2017. Ole er førtidspensionist, bor i Bedsted i Thy og er far til to voksne sønner. Ole er i dag single efter 30 års forhold med sønnernes mor. Han har været aktiv i Taskforce siden 2017.

– Over for fagpersoner kan vi være med til at gøre opmærksom på, at selv efter 10 samtaler kan du stadig ikke helbrede det, som vi har været udsat for. Men det er slet ikke sikkert, at historien om overgreb overhovedet kommer frem i snakken mellem fagperson og borger.

Svingdørspatienter og svingdørsbrugere​

– Hvis fagpersonerne ikke også tager fat i historien om overgreb, så er indsatserne kun symptombehandling. Et plaster stopper ikke blødningen. Der skal være nogle tilbud til sådan nogle som os. Ellers kan man blive sendt rundt i systemet, hvis ikke man får den rigtige hjælp, som svingdørspatienter i psykiatrien og svingdørsbrugere i jobcenter og misbrugsbehandling osv.

– Det må være billigere for samfundet at give voksne med senfølger efter seksuelle overgreb den rigtige hjælp fra starten. Hvis ikke der bliver taget hånd om, at vi har været udsat for overgreb, så bliver vi ved med at komme tilbage i systemet. Man kan – som jeg selv – have været i misbrugsbehandling, men så snart man kommer under pres, så søger man tilbage til det, der før har ”virket” for at dulme smerten. Et eller andet sted koster det samfundet dyrt. Jeg er meget motiveret af at få fortalt det her til fagpersoner.

Troede, at han var den eneste…​

– Jeg har selv gået og troet, at jeg var den eneste, der havde været udsat for overgreb. Men siden har jeg har fundet ud af, at vi er mange. Hver gang vi er ude med offentlige oplæg, så er der nogle med, som også har oplevet det. Det er overraskende, hvor mange der faktisk har været udsat for overgreb. Det er et alvorligt problem. Gennem Landsforeningen SPOR har jeg også lært mange at kende. Og rigtig mange af os har ikke sunde forhold i livet.