Taskforce: Ole sparker til myterne om senfølger efter overgreb
Hen over sommer og efterår 2022 præsenterer vi medlemmer af Kvistens Taskforce af tidligere brugere – seje mænd og kvinder – der har valgt at stå frem med deres historie for at inspirere andre til at søge hjælp for senfølger efter seksuelle overgreb som barn og ung.
Af journalist Inge Ramsing
Ole B. Jensen er frivillig i Kvistens Taskforce af tidligere brugere. Her fortæller han om, hvorfor han er med i Kvistens Taskforce, og hvad han får ud af det. Ole har været aktivt medlem af Taskforce siden 2017.
Anerkendte overgrebenes betydning
– I Taskforce begyndte jeg at anerkende, at de seksuelle overgreb var sket for mig, og at det har haft betydning for mit liv. Jeg vil gerne være med til at bryde de tabuer, der er om os, der har været udsat for seksuelle overgreb. Gøre opmærksom på, at vi er nogle mennesker, der har et rigtigt svært liv. På den måde vil jeg gerne medvirke til, at vi bliver færre, der oplever seksuelle overgreb.
– I Taskforce føler jeg mig også anerkendt og mødt. De andre er ikke fordømmende, og der er ikke mere skam forbundet med det, jeg har oplevet. Jeg vil gerne sparke til myterne om, at senfølger og overgreb bare er noget, der går over. Jeg bryder mig ikke selv om offerrollen, men jeg kan godt stille mig op at sige, at der er nogle ofre for seksuelle overgreb. Jeg tror, at halvdelen af dem, der har et misbrug også har været udsat for overgreb. Selv har jeg brugt alkohol til at bedøve følelserne.
Oles senfølger
– Da jeg startede i Kvisten, var det første gang, jeg fik en forklaring på, at der er sammenhæng mellem de problemer og besværligheder, jeg har haft gennem livet og de seksuelle overgreb, jeg blev udsat for, da jeg var 11-17 år, og at der også fandtes et begreb for det: senfølger efter seksuelle overgreb. Da jeg så listen over senfølger, var det som at sidde og krydse af på en tipskupon: det kender jeg, det har jeg oplevet, det har jeg osv.
Ole har lidt af angst, depression og såkaldte flashbacks, hvor det var som at genopleve overgrebene igen og igen. Han dissocierede (følelse af at ’forsvinde ud af sig selv’), har kompleks PTSD. Det hele har han forsøgt at dulme gennem et massivt alkoholmisbrug, som startede stort set samtidig med overgrebene, der varede fra han var 11-17 år. Ellers kunne han ikke være i sig selv.
Minder om overgreb går aldrig væk
Til de offentlige oplæg med Taskforce, er der blandt tilhørerne som regel altid nogle, som selv har været udsat for seksuelle overgreb. De hører om senfølger og kan med egne øjne se, at det kan lade sig gøre at få det bedre. Det kan være det første skridt på vejen til, at de opsøger hjælp i Kvisten eller andre steder.
– Det går aldrig væk. Men nu har jeg nogle værktøjer til at håndtere det, når jeg indimellem har det dårligt.